Anason stelat (Illicium verum)

Importat din indepartata China, aborele de Anason stelat (Illicium verum) sau anason stelat chinezesc este peren, de dimensiuni mici pana la medii, putand atinge 8m. Copacul este cultivat mai ales in China, dar si in Laos, Filipine, Jamaica. Anasonul stelat este dulce si aromat, dar mai puternic decat anasonul (Pimpinella anisum). A nu se confunda cu Anason stelat japonez (Illicium anisatum) care este un arbore asemanator dar este toxic.

Principalele elemente continute de fructe (seminte) sunt: anetol, etilcavicol sau izoanetol, cantitati mici de cetone si aldehide anisice si aldehida acetica; lipide, protide, zaharuri, amidon, substante minerale. Dintre proprietati amintim: stimulent al functiilor pancreatice, antispastic, carminativ, aromatizant, expectorant, stimuleaza apetitul, antihelmintic, actiune expectoranta, carminativa si galactogoga, are efect stimulant asupra centrilor respiratiei si circulatiei.

Anasonul stelat este utilizat de specialisti impotriva colicilor, gazelor, durerilor de cap, dar si pentru a stimula pofta de mancare. Este eficient in caz de flatulenta, greata, varsaturi si stres. Anasonul stelat are proprietati antispasmodice si este folosit la producerea medicamentelor impotriva virusului gripal. Are proprietati antifungice si antibacteriene si este util in calmarea tusei. De asemenea, este recomandat mamelor care alapteaza pentru ca ajuta la cresterea cantitatii de lapte, iar in medicina populara este folosit pentru a facilita nasterea si cresterea libidoului.

Datorita aromei deosebite se foloseste ca si condiment pentru mancaruri.

Uz intern: excita peristaltismul intestinal, stimuleaza secretia salivara, gastrica, intestinala si pancreatica, anorexii si dispepsii, afectiuni bronsice, balonari, stimuleaza secretia laptelui, recomandat impotriva colicilor abdominale, tuse, gripa, tulburari digestive.

CUMPARA DE PE GEMANATURA.RO