Armurariu (Silybum marianum)

Cunoscut si sub numele de Ciulinul laptelui, Armurariul este o planta medicinala (anuala sau bianuala) din familia Asteraceae, initial nativa in Europa de sud si Asia.
 
Este o planta inalta care ar putea creste si pana la 1,5m, are flori rozalii si seminte si este printre cele mai utilizate plante medicinale din lume. In fitoterapie se folosesc preponderent fructele (semintele) culese in luna august intrucat acestea sunt bogate in saponozide, silimarina, fitomelane, acid fumaric. Studii facute in Germania si SUA arata ca semintele lui dau unul dintre cele mai puternice remedii contra afectiunilor hepatice si astfel actiunea Armurariului ca remediu contra afectiunilor hepatice este incontestabila, fiind considerata planta cu cel mai mare efect asupra acestor boli. In compozitia semintelor se gasesc flavonoide care favorizeaza regenerarea celulelor hepatice si amplifica proprietatea ficatului de a se apara de infectii.
 
O alta calitate a armurariului ar fi ca are calitati antitoxice, sporind capacitatea organismului de a opune rezistenta otravurilor sau substantelor toxice datorita poluarii industriale sau intoxicarii cu metale grele. Se folosesc atat frunzele cat si semintele. Efecte terapeutice: hiponcondrie, hipertensiune arteriala, icter, hipertensiune portala, insuficienta hepatica, hepatite acute si cronice, litiaza biliara, ciroza, constipatie – sub forma de infuzie, sindrom neuro-vegetativ, hipotensiune – sub forma de infuzie.
 
Un compus important ce se gaseste in fructele (semintele) de Armurariu se numeste: silimarina.
 
Silimarina stimuleaza refacerea hepatocitului (celula hepatica), aparitia si dezvoltarea de noi celule hepatice, favorizand sinteza proteinelor. Protejeaza integritatea membranei celulare a hepatocitelor, prin faptul ca impiedica patrunderea in celulele hepatice a unor substante hepatotoxice (alcool etilic, substante chimice toxice, medicamente cu risc hepato-toxic, toxine rezultate in urma prelucrarii alimentelor etc).
Totodata Silimarina reduce riscul dezvoltarii calculilor biliari si favorizeaza digestia, fluidificand si eliminand bila.
 
Fiind un produs natural, Silimarina este foarte bine tolerata de organism si nu are efecte adverse sau toxice.
CUMPARA