Lamaita (Lippia citriodora)

Cunoscuta si ca Verbena citronata sau Verbena, Lamaita este un subarbust originar din America de Sud, in special in Chile si Argentina ce face parte din familia Verbenaceae (familia Verbinei) si este cultivat in bazinul mediteranean pentru uleiul volatil obtinut prin distilarea frunzelor.
Frunzele sunt foarte aromate, lunguiete, de culoare verde pal, cu striatii puternice si degaja un miros puternic citric, de lamaie. 
 
Compozitie chimica:
Frunzele contin flavonoide, acizi fenolici, aproximativ 0,25% ulei esential. Compozitia uleiului este dominat de ulei volatil (citrali 40%, linalol, citronelol, geraniol, citronelai, terpinolol si cariofilena. 
 
Compozitia chimica a uleiului esential este variabil in functie de conditiile in care s-a cultivat si a crescut Lamaita, dar este intotdeauna dominata de citrol. Flavonoidele si acizii fenolici fiind antioxidanti, lupta cu radicalii liberi.
 
Compusii din uleiul esential sunt bacteriostatici si bactericizi, antivirali si antifungi, activi impotriva candida albicans, excelente pentru stomac, eupeptice, calmante ale sistemului nervos central.
 
Actiuni biologice: 
Antiinflamatoare, stimulenta, antiseptica, faciliteaza digestia, calmeaza tulburarile digestive cu crampe, colici, faciliteaza aparitia somnului, favorizeaza transpiratia in cazul febrei, contribuie la relaxare si frumusete, datorita proprietatilor antioxidante.
CUMPARA